Waarnemingen van Vogels in de Kempen

januari

maandag 31 januari

Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (35exx) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (10exx) . Kolganzen werden gezien bij het Beleven (3exx) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (5exx) . Grote zaagbekken waren aanwezig op de Ringselvennen (4exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (10exx) , en op het Beuven (2exx) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , bij de Kromhurken (1ex) , en langs de Weerderdijk (1ex) . Een Blauwe kiendief joeg bij het Beleven (1mn) . Een Slechtvalk was aanwezig in het Dommeldal/Veldhoven (1ex) . WITKOPSTAARTMEZEN werden gezien bij het Beuven (2exx) . Klapeksters waren aanwezig bij Hoogeloon (1ex) , in de ponywei/Soerendonk (1ex) , op de Gastelse-heide (1ex) , en bij het Beleven (1ex) . Een Europese kanarie was aanwezig op de Langakkers/Leende (1ex) . Appelvinken waren aanwezig in Veldhoven (5exx) . 


Grote zaagbekken - Budel-Dorplein 30-01-2011 ( Hennie Lammers )

zondag 30 januari

Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (ca.70exx) , langs de Vlaamseweg/Sterksel (3exx) , en langs de Renheide/Leenderstrijp (2exx) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (32exx) , en langs de Vlaamseweg/Sterksel (11exx) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (ca.900exx) , bij Valkenswaard (5exx) , en vlogen over Valkenswaard (ca.80exx) . Rietganzen vlogen over Veldhoven (107exx) . Kolganzen werden gezien op het Beuven (ca.150exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (32exx) . Brandganzen werden gezien op het Beuven (1ex) , en bij Sterksel (1ex) . Bergeenden waren aanwezig op de Zinkplas (2exx) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (4exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op de Zinkplas (2vr) , op het Beuven (5exx) , op de Z.W.vaart bij Someren (3exx) , en op de kanaalsplitsing bij Helmond (mn+vr) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (4exx) , en op het Beuven (1ex) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn), en op de Zinkplas (1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx) , langs de Renheide/Leenderstrijp (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , bij Someren (2exx) , bij Valkenswaard (8exx) , tussen Geldrop en Nuenen (1ex) , in de omgeving van Aarle-Rixtel (1ex) , en vlogen over Geldrop-Coevering (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien in de omgeving van de Maaij/Bergeijk(1vr) , en vlogen over telpost-Strabrecht (1 ringstaart) . Een RUIGPOOTBUIZERD werd gezien bij Luyksgestel (1ex) . Slechtvalken waren aanwezig op de ASML toren/Veldhoven (2exx) , en werden rondvliegend gezien in Helmond-zuid (1ex) . Een IJsvogel werd gezien tssen Geldrop en Nuenen (1ex) . Klapeksters werden gezien nabij de sportvelden in Budel-Dorplein (1ex) , in de ponywei/Soerendonk (1ex) , op de Hapertse-heide (1ex) , in het Leenderbos (1ex) , op de Braakhuizense-heide (1ex) , in de Pan/Maarheeze (1ex) , in de Rulse Dommelbeemden/Heeze (1ex) , op de Cartier-heide (1ex) , en tussen het Scheidingsven en het Waschven (1ex) . Putters werden gezien bij Veldhoven (7exx) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Kruisbekken werden gezien bij het Beuven (1ex) , in het Leenderbos (11+4exxx) , op de Cartier-heide (11exx) , op de Landschotse-heide (9exx) , en overvliegend bij Luyksgestel (5exx) . Goudvinken werden gezien in Eindhoven-noord (6exx) . Een Appelvink werd eveneens gezien in Eindhoven-noord (1ex) .


Klapekster - Budel-Dorplein 30-01-2011 ( Hennie Lammers )

zaterdag 29 januari

Kleine zwanen werden gezien bij Sterksel (8exx). Rietganzen vlogen over de Ringselvennen (8exx) . Kolganzen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) . ROTGANZEN waren aanwezig in de omgeving van de Maaij/Bergeijk (6exx) . Bergeenden waren aanwezig op de Zinkplas (3exx) . Een hybride Witoogeend x Kuifeend werd gezien bij Helmond (1ex) . Nonnetjes waren ook aanwezig op de Zinkplas (2vr) . Brilduikers werden gezien op de Zinkplas (mn+vr) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op de Zinkplas (mn+vr) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (ca.15exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn), en op de Zinkplas (1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (8exx) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , langs de Kromhurken (1ex) , langs de Eeuwelsedijk (1ex) , en in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (2exx) . Blauwe kiekendieven kwamen slapen op de Cartier-heide (4mn) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (1ex) , en op de ASML toren/Veldhoven (1ex) . Een IJsvogel werd gezien bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) . Een Witkoppige Staartmees werd gezien in de Meelakkers/Heeze (1ex) . Klapeksters werden gezien bij de Ringselvennen (1ex) , op de Cartier-heide (1ex) , in de Meelakkers/Heeze (1ex) , en langs de Kleine Dommel achter de Akert/Geldrop (1ex) . Putters werden gezien in Geldrop (2exx) . Kleine barmsijzen werden gezien bij Bergeijk (14exx) . Kruisbekken werden gezien in Geldrop (6+2exx) , in de Meelakkers (ca.20exx - div. exx zingend) , en op de Cartier-heide (3exx) . Goudvinken werden gezien bij Budel-Dorplein (6exx) , in Geldrop (2exx) , en in Eindhoven-noord (2exx) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-noord (2exx) .


Kleine zwanen - Sterksel 29-01-2011 ( Henk Hendriks )

vrijdag 28 januari

Een Grote zilverreiger werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Een Blauwe kiekendief werd gezien in de omgeving van Middelbeers (1vr) . Een Pontische meeuw was kort aanwezig aan de Kanaaldijk-noord/Eindhoven (1ad) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-noord (9exx) . Vandaag is gebleken dat aan de hand van gemaakte foto,s de Amerikaanse Wintertaling is geringd dus een escape is , ook de Witoogeend betreft een andere soort en wel de Australische Witoogeend , dus ook een escape (jammer dus) . Een Klapekster werd gezien bij Hoogeloon (1ex) .

donderdag 27 januari

Kolganzen waren terplaatse bij het Beleven (26exx) , en op het Soerendonks-Goor (1ex) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend werd gezien op het Soerendonks-Goor (1mn) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2exx) ,  en op het Beleven (6exx) . Een Pijlstaart was aanwezig op het Soerendonks-Goor )1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx) , in de omgeving van Aarle-Rixtel (1ex) , en bij Hoogeloon (1ex) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien bij het Beleven (1mn) , en bij het Venakkerbosch/Luyksgestel (1mn) . Een Slechtvalk werd gezien bij Veldhoven (1ex) . Een Klapekster werd gezien bij Hoogeloon (1ex) . Putters werden eveneens gezien bij Hoogeloon (9exx) . Kleine Barmsijzen werden gezien bij Reusel (18exx) . Goudvinken werden eveneens gezien bij Reusel 2exx) .


Sijs - Budel 27-01-2011 ( Hennie Lammers )

woensdag 26 januari

Een Kleine zwaan was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1ex) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Brilduikers waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (4exx) . Een Pijlstaart was aanwezig op het Soerendonks-Goor )1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij en in de directe omgeving van het Soerendonks-Goor (5exx) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , en in de omgeving van Aarle-Rixtel (2exx) . Een Smelleken werd gezien in Eindhoven-Blixembosch (1vr) . Een IJsvogel werd gezien bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) . Pestvogels waren ook vandaag nog aanwezig in Geldrop-Coevering (5exx) . Klapeksters werden gezien op de Cartierheide/Bladel (1ex) , en op de Spijkertseheide/Eersel (1ex) . Een Europese kanarie werd gezien op een industrieterrein bij Helmond (1ex) .


Pestvogel - Geldrop 26-01-2011 ( Antonio Mendoza )

dinsdag 25 januari

Kleine zwanen werden gezien bij het Beleven (4exx) . Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (80exx) . Kolganzen waren terplaatse bij het Beleven (15exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Een Nonnetje was eveneens aanwezig op de Zinkplas (1vr) . Brilduikers werden gezien op de Zinkplas (3exx) . Smienten waren aanwezig bij het Beleven (11exx) . Grote zilverreigers werden gezien , in een weiland langs de A270 - Eindhoven-Helmond t.h.v. Vaarle-zuidkant (3exx) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien bij het Beleven (1mn+1vr) , en bij Budel (1vr) . Pestvogels waren vandaag nog aanwezig in Geldrop-Coevering (5exx) , en in Geldrop-Gijzenrooij (1ex) .  Een Klapekster werd gezien op de Strabrechtse-heide (1ex) . Putters werden gezien in Geldrop (3exx) . Goudvinken werden gezien bij Aalst (4exx) .

maandag 24 januari

Kleine zwanen werden gezien op het Beuven (12exx) .  Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (30exx) . Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (78exx) . Rietganzen vlogen over Gestel/Eindhoven (ca.30exx) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (18exx) , en waren terplaatse bij het Beleven (12exx) .TOPPERS waren aanwezig op de Zinkplas (9exx - 5mn+4vr) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (11exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (13exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor ca.32exx) , en op het Beleven (2exx) .  Pijlstaarten werden gezien op het Soerendonks-Goor (2mn) , en op het Beleven (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx), bij het Beuven (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , bij de Kromhurken (1ex) , langs de Keersopperdreef/Waalre (3exx) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , in de omgeving van de Vlasrootvennen/Veldhoven (2exx) , en vlogen over de Groote Heide/Leende (1ex) . Een Blauwe kiekendief werd jagend gezien bij het Beleven (1mn) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2exx) , en op de ASML toren/Veldhoven (1ex) . Een Houtsnip werd gezien bij Soerendonk (1ex) . Een Grote gele kwikstaart vloog over het Beleven (1ex) . Ook de Pestvogels waren vandaag nog aanwezig in Geldrop-Coevering (5exx) . Een Klapekster werd gezien op de Strabrechtse-heide (1ex) . Kruisbekken waren terplaatse op de Groote Heide/Leende (8exx) .


Pijlstaart (man) - Soerendonks-Goor 24-01-2011 ( Hennie Lammers )

zondag 23 januari

Taigarietganzen werden overvliegend gezien bij Maarheeze (3exx) . Toendrarietganzen werden gezien bij Someren-heide (ca.60exx) , in deze groep bevond zich ook 1 Kleine rietgans . Kolganzen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (9exx)  . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor ca.15exx) . Pijlstaarten werden gezien op het Soerendonks-Goor (2mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (15exx - slaapplaats) , langs de Paaldijk/Soerendonk (4exx) , bij de Zinkplas (1ex) , op de Loozerheide (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , bij de Kromhurken (1ex) , langs de Weerderdijk (1ex) , in het Groot-Goor/Helmond (1ex) , en in de omgeving van het Groot-Goor/Veldhoven (1ex) . Een Blauwe kiekendief werd jagend gezien bij Dalem/Hapert (1vr) . Slechtvalken waren aanwezig in het Dommeldal/Waalre (2exx) . Ook de Pestvogels waren vandaag nog aanwezig in Geldrop-Coevering (5exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Loozerheide (2exx) . Putters werden gezien bij Budel-Dorplein (3exx) . Een Europese kanarie was aanwezig in een natuurtuin in Leende (1ex) . Barmsijzen werden gezien bij Bergeijk (6exx) . Kruisbekken waren aanwezig in de Pan/Maarheeze (35exx) , en bij het Starven (2exx) . 


Amerikaanse Wintertaling (escape) - Soerendonk 23-01-2011 ( Robert Kastelijn )

zaterdag 22 januari

Kleine zwanen werden gezien op het Beuven (71exx) , en vlogen over Sterksel (11+7exx) . Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (30exx) . Taigarietganzen waren kort terplaatse bij Someren-heide (min.3exx) , en vlogen over Geldrop-Coevering (maar liefst 90exx) .Toendrarietganzen werden gezien op het Beuven (20exx) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (220exx) . Brandganzen werden gezien op het Beuven (2exx) . Nonnetjes werden gezien op het Beuven (3vr) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (12exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (25exx) . Smienten werden gezien op het Beuven (3exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2mn) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend werd gezien op het Beuven (1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (5exx) , in de omgeving van Aarle-Rixtel (1ex) , bij het Soerendonks-Goor (3exx) , in de Genneperparken/Eindhoven (1ex) , langs de A67 t.h.v. De Groote Heide-Heeze (2exx) , bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Weerderdijk (1ex) , langs de Keeropperdreef/Waalre (1ex) , en in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien op de Landschotse-heide (2exx) . Slechtvalken waren aanwezig op de ASML toren/Veldhoven (2exx) , en werden jagend gezien boven het centrum van Eindhoven (1ex) . Grote gele kwikstaarten werden gezien bij Aarle-Rixtel (2exx) . Pestvogels waren aanwezig in Geldrop-Coevering (5exx) . Klapeksters werden gezien bij het Beuven (1ex) , en bij de Ringselvennen (1ex) . Appelvinken werden gezien in Geldrop (2exx) .


 Pestvogel - Geldrop 22-01-2011 ( Robert Kastelijn )

vrijdag 21 januari

Kleine zwanen werden gezien op het Beuven (13exx) .  Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (16exx) . Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (54exx) . Kolganzen waren eveneens terplaatse bij het Beleven (19exx) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (2exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (10exx) . Smienten werden gezien op het Beuven (2exx) , en op het Soerendonks-Goor (10exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (2exx) , in de omgeving van Aarle-Rixtel (1ex) , bij ,t Tipke/Maarheeze (1ex) , en overvliegend bij knooppunt-Leenderheide (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij het Beleven (1mn+1vr- jagend) , en op de Strabrechtse-heide (1mn) . Een Klapekster was anwezig op het Kranenveld/Soerendonk (1ex) . Kruisbekken waren terplaatse in de omgeving van het Beuven (7exx) .

donderdag 20 januari

Kleine zwanen werden gezien op het Beuven (61exx) .  Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (21exx) . Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (62exx) , en op het Beuven (47exx) . Kolganzen waren eveneens terplaatse bij het Beleven (11exx) , en vlogen over het Beleven (66exx) . Branganzen werden gezien op het Beuven (2exx) , en bij het Beleven (2exx) . Een Nonnetje was aanwezig op het Beuven (1vr) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (16exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (17exx) . Smienten werden gezien op het Beuven (3exx) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (7exx - slaapplaats) . bij Aarle-Rixtel (1ex) , bij Budel-Dorplein (1ex) , en bij het Achtereind/Aalst (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij het Beleven (1mn+1vr- jagend) , en in de omgeving van Eersel (1vr - jagend) . Een Slechtvalk werd gezien op de Run/Veldhoven (1vr) . Een Grote gele kwikstaart vloog over Eckart/Eindhoven (1ex) . WITKOPSTAARTMEZEN werd gezien in een grote groep Mezen op de Strabrechtse-heide (3exx) . Klapeksters werden gezien op de Strabrechtse-heide (1ex) , en op de Groote-heide t.h.v.  knooppunt - Leenderheide (1ex) . Grote barmsijzen werden gezien bij Bergeijk (40exx) .


Witkopstaartmees (ondersoort caudatus ) - Strabrechtse-heide 20-01-2011 ( Antonio Mendoza )

woensdag 19 januari

Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (54exx) . Kolganzen waren eveneens terplaatse bij het Beleven (4exx) . Nonnetjes werden gezien op het Beuven (2vr) . Een Brilduiker werd eveneens gezien op het Beuven (1vr) . Ook Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (4mn+4vr) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (1ex) , en bij het Beleven (1ex) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien op de Strabrechtse-heide (1mn) , en bij het Beleven (1mn+1 onv.) . Een Klapekster was aanwezig op de Strabrechtse-heide (1ex) . Putters werden gezien bij Reusel (12exx) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-noord (5exx) .


Groene specht - Budel-Dorplein 19-01-2011 ( Hennie Lammers )

dinsdag 18 januari

Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (20exx) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (7exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (11exx) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (4exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-heide (2ex) , en in de omgeving van Eersel (1ex) .  

maandag 17 januari

Kleine zwanen werden gezien op het Beuven (2exx) . Toendrarietganzen waren terplaatse bij het Beleven (26exx) . Nonnetjes werden gezien op het Beuven (4vr) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (5exx) . Grote zaagbekken waren eveneens aanwezig op het Beuven (3exx) . Pijlstaarten waren aanwezig bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , en op het Beuven (2exx) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (3exx) , bij Mierlo (1ex) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Kromhurken (1ex) , en in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien bij het Beleven (1mn) , bijde Klotputten/Eindhoven (1vr) , en in de omgeving van Luyksgestel (1mn) . Slechtvalken werden gezien in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (2exx) , in op de Run/Veldhoven (1ex met prooi) . Een IJsvogel werd gezien bij de klotputten/Eindhoven (1ex) . Een Grote gele kwikstaart was aanwezig in Gestel/Eindhoven (1ex) . Een Klapekster was aanwezig op de Strabrechtse-heide (1ex) . Putters werden gezien bij Reusel (10exx) . Kruisbekken werden gezien bij de Klotputten/Eindhoven (5exx) , en op de Strabrechtse-heide (14exx) . Een Appelvink werd gezien in Nuenen (1ex) .


Steenuil - Budel-Dorplein 17-01-2011 (Hennie Lammers )

zondag 16 januari

Kleine zwanen werden gezien bij Someren-heide (28exx) , en vlogen over Sterksel (11exx) , en over Leenderstrijp (2exx) . Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (5exx) , bij Someren-heide (25exx) , op het Kromven/Landschotse-heide (35exx) , langs de Koolbliek/Bergeijk (1ex) , en vlogen over Leenderstrijp (5exx) . Taigarietganzen waren kort terplaatse bij Someren-Heide (2exx) . Toendrarietganzen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (ca.500exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Loozerheide (ca.390exx) , en over Someren (30exx) . Kolganzen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (21exx) , en vlogen over telpost-Loozerheide (37exx) . Een gemengde groep ganzen (meest Riet en Kolganzen) , waren kort terplaatse bij Sterksel en later ook kort bij Someren-heide (ca.400exx) . Brandganzen waren kort terplaatse bij Sterksel (5exx) . Bergeenden werden gezien bij het Beleven (2exx) . Een hybride Witoogeend x Kuifeend werd gezien bij Helmond (1ex) . Een Nonnetje was aanwezig op de Zinkplas (1vr) . Brilduikers waren eveneens aanwezig op de Zinkplas (4exx) . Grote zaagbekken werden gezien op het Beuven (9exx) , op het Soerendonks-Goor (1vr) , en bij de kanaalsplitsing bij Helmond (1vr) . Smienten werden gezien op het Soerendonks-Goor (2exx) , en op de Zinkplas (1mn) . Een Pijlstaart was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Roerdompen werden gezien bij het Beuven (1ex) , bij Valkenswaard (1ex) , en overvliegend van het Groot Meer naar het Klein Meer bij Vessem (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (14exx - slaapplaats) , bij de Zinkplas (1ex) , bij het Beuven (2exx) , langs de Paaldijk/Soerendonk (4exx) , langs de Vlaamseweg/Sterksel (2exx) , langs de Pandijk/Sterksel (1ex) , bij het Kromven/Landschotse-heide (2exx) , bij de Maaij/Bergeijk (3exx) , langs de Kromhurken (2exx) , langs de Eeuwelsedijk (1ex) , langs de Keersopperdreef (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , en vlogen over een industrieterrein bij Helmond (1ex) . Blauwe kiekendieven vlogen over telpost-Loozerheide (1 ringstaart) , en werden gezien bij het Beleven (1mn+1vr) , bij Someren-heide (1mn) , in de Hubertusbossen/Heeze (1vr) , bij het Rouwven/Wintelre (1mn) , en bij de Witrijt (1mn) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2exx) , op de ASML toren/Veldhoven (2exx) , en vlogen over telpost-Loozerheide (1ex) . Een Pontische meeuw was aanwezig in het centrum van Eindhoven (4kj ex) . Een Waterpieper werd gezien bij de Zinkplas (1ex) . Klapeksters werden gezien op de Loozerheide (1ex) , op het Kranenveld/Soerendonk (1ex) , op de Landschotse-heide (1ex) , op de Straatsche-heide (1ex) , en bij de Zwarte Horstweijer/Luyksgestel (1ex) . Een Noordse kauw werd gezien op een industrieterrein bij Helmond (1ex) . Putters werden gezien bij Helmond (2exx) , en vlogen over Veldhoven (6exx) . Barmsijzen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en vlogen over Geldrop-coevering (1ex) . Kruisbekken werden gezien in het Leenderbos (15exx) , in boswachterij de Kempen (1mn) , op de Landschotse-heide (3exx) , en vlogen over Geldrop-coevering (2exx) , en over Borkel en Schaft (6exx) . Goudvinken werden gezien in het Leenderbos (3exx) , en bij Reusel (1ex) . Appelvinken werden gezien bij Leende (1ex) , en in Eindhoven-noord (6exx) .


Pontische meeuw ( 4de kj) - Eindhoven 16-01-2011 ( Robert Kastelijn )

zaterdag 15 januari

Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (13exx) , langs de Koolbliek/Bergeijk (17exx) , bij het Beleven (5exx) , en vlogen over Someren-heide (16exx) , over de Diepenhoek (11exx) , en over Sterksel (18+2exx) . Wilde zwanen werden gezien op het Beuven (20exx) , langs de Koolbliek/Bergeijk (4exx) , en vlogen over het Beleven (9exx) , en over Helmond-oost (11exx) . Gemengde groepen Kleine en Wilde zwanen werden gezien bij Someren-heide (23exx) ,en vlogen over Maarheeze (24exx) . Een Taigarietgans werd gezien bij Sterksel (1ex) . Toendrarietganzen werden gezien op het Beuven (150exx) , en langs de Paaldijk/Soerendonk (1ex) . Rietganzen werden gezien bij het Beleven 2exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (400exx) , en over de Ringselvennen (ca.100exx) . Kolganzen werden gezien op het Beuven (16exx) , bij het Beleven (2exx) , langs de Paaldijk/Soerendonk (7exx) , bij Sterksel (ca.300exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (200exx) . Gemengde groepen Riet en Kolganzen vlogen over de Diepenhoek (100den) . Brandganzen waren aanwezig bij Sterksel (5exx) . Nonnetjes werden gezien op het Beuven (3exx) , op het Soerendonks-Goor (2vr) , en op de Zinkplas (1vr) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (19exx) , en op de Zinkplas (4exx) . Grote zaagbekken werden gezien op het Beuven (43exx) , op het Ringselven (1vr) , op de Flaes/Neterselse-heide (6exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (1mn) . Smienten waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (15exx) . Pijlstaarten werden gezien bij het Soerendonks-Goor (1mn) , en op het Goorven (2exx) . Roerdompen werden gezien bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , en bij de Ringselvennen (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (4exx) , langs de Somerenseweg (1ex) , langs de Vlaamseweg/Sterksel (1ex) , bij Hoogeloon (1ex) , in de Diepenhoek (1ex) , tussen Sterksel en Maarheeze (1ex) , bij de Ringselvennen (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Kromhurken (1ex) , langs de Vlieterdijk (1ex) , langs de Keersopperdreef (1ex) , bij het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , bij de Bundertjes/Helmond (1ex) , bij de Flaes (5exx) , bij het Goorven (2exx) , bij en in de omgeving van het Soerendonks-Goor (7exx) , en vlogen over de Renheide/Soerendonk (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij het Beleven (1mn+1 onv.) , op de Dijkse-heide/Soerendonk (1mn) , nabij Maarheeze (1mn) , en bij Hoogeloon (1vr) . Een Slechtvalk was aanwezig op de ASML toren/Veldhoven (1ex) . WITKOPSTAARTMEZEN werden gezien , in een gemengde groep Mezen bij het Starven (2exx) . Een Witkoppige staartmees werd gezien in Tivoli/Eindhoven (1ex) . Een Putter vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Een Barmsijs vloog eveneens over telpost-Strabrecht (1ex) . Kruisbekken werden gezien in de Meelakkers/Heeze (15exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (12exx) , en over het Beuven (4exx) . Goudvinken werden gezien in Eindhoven-noord (3exx) . Appelvinken werden eveneens gezien in Eindhoven-noord (12exx) .


Roerdomp - Budel-Dorplein 15-01-2010 ( Ruud Bouwman )

vrijdag 14 januari

Goudvinken werden gezien in Eindhoven-noord (2exx) , hier waren tevens 2 Appelvinken aanwezig .

donderdag 13 januari

Kolganzen vlogen over Eersel (ca.110exx) . Een Klapekster was aanwezig op Eindhoven-airport (1ex) .

woensdag 12 januari

 Rietganzen vlogen over Gestel/Eindhoven (22exx) . Een Grote zilverreiger was aanwezig op Eindhoven-Airport (1ex) . Een Grote gele kwikstaart vloog over Eckart/Eindhoven (1ex) . Barmsijzen waren kort aanwezig langs de Kanaaldijk-noord/Eindhoven (55exx) .

dinsdag 11 januari

Een Grote zilverreiger werd gezien op de Malpie/Valkenswaard (1ex) . Een PESTVOGEL werd gezien in Blixembos/Eindhoven (1ex) .  Een Europese kanarie was aanwezig in een natuurtuin/Leende (1ex) . Barmsijzen (4exx) , Goudvinken (3exx) , en Appelvinken (9exx) werden gezien in Eindhoven-noord .

maandag 10 januari

Kleine zwanen waren aanwezig op het Goorven/Mispeleindse-heide (2exx) , en langs de Renheide/Leende (22exx) , onder deze groep bevond zich ook 1 Wilde zwaan . Een Roerdomp werd gezien bij de Maaij/Bergeijk (1ex) . Brilduikers waren aanwezig op de Zinkplas (5exx) . Grote zaagbekken waren aanwezig op  Pijlstaarten waren eveneens aanwezig op de Zinkplas (2exx) . Grote zilverreigers wreden gezien bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Kromhurken (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , bij het Goorven/Mispeleindse-heide (1ex) , en bij Nederwetten (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij het Beleven (1mn+1vr) , bij de Maaij/Bergeijk (1mn) , en langs de Kromhurken (1mn) . Slechtvalken werden gezien in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , en jagend bij het Heers/Veldhoven (1ex) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien bij de kruising Dommel/Wilhelminakanaal (1ex) . Een PESTVOGEL was kort aanwezig bij de Hoevenhei/Reusel (1ex) . Een Klapekster werd gezien op het Kranenveld/Soerendonk (1ex) . Putters werden gezien bij Reusel (5exx) , en bij Meerveldhoven (3exx) . Barmsijzen werden gezien in Gestel/Eindhoven (3exx) . Goudvinken werden gezien bij Reusel (2exx) , en bij Meerveldhoven (2exx) . Een Appelvink werd gezien in Gestel/Eindhoven (1ex) .


Pestvogel - Reusel 10-01-2011 ( Henry Wenting )

zondag 9 januari

Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (9exx) , bij het Beleven (2exx) , kort bij Someren-heide (6exx) , en vlogen over telpost-Loozerheide (23exx) . Wilde zwanen waren kort terplaatse in de Diepenhoek (11exx) , en kort terplaatse bij Someren-heide (2exx) . Taigarietganzen werden gezien op het Beuven (33exx) , en in de Diepenhoek (min.15exx) . Toendrarietganzen werden gezien op het Beuven (ca.650exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Loozerheide (225exx) , en over de Maaij/Bergeijk (85exx) . Kolganzen werden gezien op het Beuven (ca.350exx) , bij Sterksel (ca.300exx) , en vlogen over telpost-Loozerheide (115exx) . Verder waren in de Diepenhoek enkele 1000den Kol en Rietganzen terplaatse . Kleine rietganzen werden gezien in de Diepenhoek (1ex) , en bij Sterksel (1ex) . Brandganzen waren aanwezig in de Diepenhoek (6exx) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (5exx) , en op de Zinkplas (5exx) . Grote zaagbekken werden gezien op het Beuven (15exx) , op de Zinkplas (6exx) , op de Ringselvennen (2exx) , en bij de Kanaalsplitsing van de Z.W.vaart bij Helmond (1mn) . Smienten werden gezien op de Zinkplas (4exx) , en op en nabij het Soerendonks-Goor (ca.10exx) . Een Pijlstaart was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Zinkplas (1ex) , bij de Ringselvennen (2exx) , bij en in de omgeving van het Soerendonks-Goor (3exx) , op de Patersgronden (1ex) , in de omgeving van de Maaij/Bergeijk (4exx) , langs de Kromhurken (2exx) , langs de Hoekerbeemden (1ex) , langs de Eeuwselsedijk (2exx) , langs de Weerderdijk (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij het Beuven (2exx) , in de Diepenhoek (1ex) , en bij Vaarle/Nuenen (1ex) . Een winterse Bruine kiekendief vloog over de Zinkplas (1vr) .


Bruine kiekendief - Budel-Dorplein 09-01-2011 ( Ruud Bouwman )

Blauwe kiekendieven werden gezien bij het Beleven (1mn+1vr) , bij Sterksel (1mn) , bij de Schaaapskooi/Soerendonk (1 ringstaart) , bij de Klotputten/Eindhoven (1vr) , en werd jagend gezien tusssen het Rouwven en de Buikheide/Vessem (1mn) .Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2exx) , in de Diepenhoek (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) . Een Geelpotige zilvermeeuw was aanwezig bij Helmond (1ex) . Pontische meeuwen werden gezien op de Zinkplas (1ad) , en op de Ringselvennen (1ad) . Klapeksters waren aanwezig op de Loozerheide (1ex) , en op het Kranenveld/Soerendonk (1ex) . Een Europese kanarie was aanwezig in een tuin in Leende (1ex) . Putters werden gezien bij Reusel (10exx) , en bij Budel-Dorplein (25exx) . Kruisbekken werden gezien op de Buikheide/Vessem (6exx) , en vlogen over Maarheeze (8exx) . Goudvinken werden gezien bij Aalst-Waalre (2exx) , op de Patersgronden (4exx) , en bij Budel-Dorplein (6exx) .


Geelpotige zilvermeeuw - Helmond 09-01-2011 ( Robert Kastelijn )

zaterdag 8 januari

Kleine zwanen waren aanwezig langs de Koolbliek/Bergeijk (16exx - waaronder 4 juv.) , hier waren tevens 6 Wilde zwanen aanwezig , nog meer Wilde zwanen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx) . Rietganzen vlogen over de Maaij/Bergeijk (42exx) . Kolganzen vlogen over Gestel/Eindhoven (9exx) . Brilduikers waren aanwezig op de Zinkplas (2mn) . Grote zaagbekken waren aanwezig op de Zinkplas (8exx) . Smienten waren aanwezig in de omgeving van het Soerendonks-Goor (3exx) . Een Pijlstaart was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , langs de Hoekerbeemden (2exx) , langs de Weerderdijk (1ex) , langs de Keeropperdreef (1ex) , bij het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , langs de Runstraat/Veldhoven (1ex) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij en in de omgeving van het Soerendonks-Goor (3exx)  , bij het Beuven (1ex) , bij de Dommelbeemden/Waalre (1ex) , en bij Dommelen (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij de Klotputten/Eindhoven (1vr) , bij de Maaij/Bergeijk (1mn) , bij het Grafven (1mn) , en op de Hapertse-heide-oost (1vr) . Slechtvalken waren aanwezig op de ASML toren/Veldhoven (2exx) . Een Witgat vloog over de Rulse Dommelbeemden/Heeze (1ex) . De jaarlijkse simultaantelling van Klapeksters op de Strabrechtse-heide , leverde 7exx op , verder was nog een ex aanwezig op de Cartierheide (1ex) . Putters werden gezien bij Dommelen (5exx) . Een Kleine barmsijs werd gezien bij Dommelen (1ex) . Barmsijzen werden gezien in een tuin in Leende (13exx) , en vlogen over Geldrop-noord (4exx) , en over Nuenen (2exx) . Kruisbekken werden gezien op Strabrecht-noord (9exx) , en bij Dommelen (2exx) . Een Goudvink werd gezien bij Dommelen (1ex) . Een Appelvink werd gezien in Geldrop (1ex) .

vrijdag 7 januari

Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (10exx) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (1ex) , in de Genneperparken/Eindhoven (1ex) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij Veldhoven (1ex) , en op het terrein van Philps High Tech Campus/Eindhoven (3exx) . Een Blauwe kiekendief werd gezien bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) . Een Klapekster was aanwezig op de Strabrechtse-heide (1ex) .

donderdag 6 januari

Kolganzen (ca.300exx) , Toendrarietganzen (ca.550exx) , Grote zaagbekken (28exx) en een Goudvink werden gezien bij het Beuven . Een Blauwe kiekendief werd jagend gezien op de Langakkers/Leende (1mn) . Een Witkoppige staartmees werd gezien in Helmond (1ex) . Putters werden gezien bij Helmond (1ex) , bij Veldhoven (3exx) , en in een tuin in Leende(3exx) .

woensdag 5 januari

Taigarietganzen werden gezien in de Diepenhoek (enk.exx) . Gemengde groepen Kol en Rietganzen waren aanwezig in de Diepenhoek (ca.3000exx) , hieronder bevonden zich ook 3 Kleine rietganzen en 2 Brandganzen . Grote zilverreigers werden gezien bij de Genneperparken (1ex) , en vlogen over Best (1ex) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien in Helmond-centrum (1ex) . Een Klapekster was aanwezig bij vliegveld-Welschap (1ex) . Een Noordse kauw werd gezien in Helmond (1ex) . Een Barmsijs vloog over Best (1ex) . Een Goudvink werd gezien in Helmond (1ex) . Appelvinken waren aanwezig in Eindhoven-noord (2exx) .

dinsdag 4 januari

Kolganzen  vlogen over het Beleven (6exx) . Een Roerdomp werd gezien in de omgeving van de Maaij/Bergeijk (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , in de omgeving van de Maaij/Bergeijk (1ex) , en langs de Weerderdijk/Bergeijk (1ex) . Blauwe kiekendieven werden gezien , jagend bij ,t Bokt/Eindhoven (1mn) , jagend over de Langakkers/Leende (mn+vr) , en jagend bij het Beleven (1onv.) . Slechtvalken waren aanwezig in het Dommeldal/Waalre (2exx) . Een IJsvogel werd gezien bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Een winterse Zwarte roodstaart was aanwezig langs de Kanaaldijk-noord/Eindhoven (1ex) . Een Europese kanarie was aanwezig in een natuurtuin te Leende (1ex) . Putters werden gezien bij Reusel (16exx)  . Een Barmsijs vloog over Nuenen (1ex) . Een Grote barmsijs werd gezien bij Reusel (1ex) . Kleine Barmsijzen werden eveneens gezien bij Reusel (18exx) . Kruisbekken werden gezien bij Knegsel (5exx) . Goudvinken werden gezien bij Borkel en Schaft (4exx) , en in een natuurtuin te Leende (1ex) . Een Appelvink werd gezien in Nuenen (1ex) .

maandag 3 januari

Rietganzen vlogen over Eindhoven-noord (ca.50exx) , over het Beleven (7exx) , en over Gestel/Eindhoven (20exx) . Een Roerdomp werd gezien bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Kromhurken/Bergeijk (1ex) , in de Keersop langs de Weerderdijk/Bergeijk (1ex) , en overvliegend bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Blauwe kiekendieven werden jagend gezien bij het Beleven (mn+onv.) . Een RUIGPOOTBUIZERD werd gezien op de Maaijerheide/Bergeijk (1ex) . Slechtvalken werden gezien in het Dommeldal/Veldhoven (1ex) , en bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Een Bokje werd gezien bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Een IJsvogel werd eveneens gezien bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Intrigerend , is de waarneming van een MIDDELSTE BONTE SPECHT in de omgeving van het Beleven (1ad) . Een Klapekster werd gezien op de Groote Heide/Heeze (1ex) . Kleine barmsijzen werden gezien bij Reusel (15exx) , en in Eindhoven-noord (2exx) . Grote barmsijzen werden gezien bij Reusel (1ex) , en in Eindhoven-noord (3exx) . Goudvinken werden gezien in Eindhoven-noord (8exx) , en bij Borkel en Schaft (1ex) . Appelvinken werden op 2 plekken gezien in Eindhoven-noord (resp.7+7exx) .

zondag 2 januari

Kleine zwanen waren aanwezig langs de Koobliek/Bergeijk (19exx) , hier waren tevens 12 Wilde zwanen aanwezig . Taigarietganzen werden gezien in de Diepenhoek (10tal exx) .Toendrarietganzen werden gezien in de Diepenhoek (ca.1100exx), bij het Beuven (ca.220exx) , en vlogen over de Koobliek/Bergeijk (82exx) , en over Budel-Dorplein (enkele 100 den exx) . Kleine rietganzen werden gezien in de Diepenhoek (1ex) , en bij Sterksel (1ex) . Kolganzen werden gezien in de Diepenhoek (ca.600exx) , bij het Beuven (ca.140exx) , en vlogen over Budel-Dorplein (enkele 100den exx) , en over de Klotputten/Eindhoven (66exx) .  Brandganzen werden gezien bij het Beuven (1ex) , bij Someren-heide (1ex) , en in de Diepenhoek (9exx) . Grote zaagbekken werden gezien op het Beuven (31exx) , en op de Z.W.vaart bij Helmond (2exx) . Roerdompen werden gezien bij het Beuven (1ex) , en in een weiland tussen Leende en Valkenswaard (1ex) .


Roerdomp - Valkenswaard 02-01-2011 ( Marijn Heuts )

Grote zilverreigers werden gezien langs de Paaldijk/Soerendonk (1ex) , in de Diepenhoek (2exx) , bij de Klotputten/Eindhoven (1ex) , bij de Maaij/Bergeijk (1ex) , langs de Kromhurken/Bergeijk (1ex) , in de omgeving van het Groot Goor/Veldhoven (1ex) , in het Dommeldal/Veldhoven (1ex) , bij Valkenswaard (1ex) , en vlogen over het Buulderbroek/Budel (1ex) , en over Helmond (1ex) . Een Rode wouw vloog over de Loozerheide (1ex) . Blauwe kiekendieven vlogen over de Ringselvennen (1vr) , over Budel (1vr) , en werden gezien bij Sterksel (1mn) , inde omgeving van de Cartierheide (1mn) , bij het Beuven (1onv.mn) , bij Maarheeze ( 1 ringstaart) , bij Someren-heide (1 ringstaart) , en joegen over de Langakkers/Leende (mn+vr) , en over de Gastelse-heide (mn+vr) . Slechtvalken werden gezien op de Loozerheide/Zinkplas (2exx) , op de ASML toren/Veldhoven (1ex) , bij Mierlo (1ex) , en bij Helmond (1ex) . Witgatten werden gezien in het Buulderbroek/Budel (1ex) , en bij Valkenswaard (1ex) . Pontische meeuwen werden gezien bij Helmond (1 4kj + 2 1w) . IJsvogels werden gezien bij de Klotputten/Eindhoven (2exx) , en bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Klapeksters werden gezien op de Gastelse-heide (1ex) , op de Groote Heide (1ex) , en bij het Beuven (1ex) . Putters werden gezien in Eindhoven (2exx) . Een Barmsijs werd gezien op de Patersgronden (1ex) . Kruisbekken vlogen over de Ringselvennen (2exx) , en over de Meelakkers/Heeze (enkele groepjes) . Goudvinken werden gezien bij Soerendonk (2exx) , bij Wintelre (2exx) , en vlogen over Budel-Dorplein (7exx) .


Witgat - Budel 02-01-2011 ( Ruud Bouwman )

zaterdag 1 januari

Kleine zwanen waren aanwezig langs de Koolbliek/Bergeijk (16exx) , hier waren tevens 4 Wilde zwanen aanwezig . Toendrarietganzen vlogen over Valkenswaard (85exx) . Roerdompen werden gezien bij Valkenswaard (1ex) , en bij de Maaij/Bergeijk (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij/Bergeijk (2exx) , langs de Kromhurken/Bergeijk (1ex) , langs de Keersopperdreef/Bergeijk (1ex) , bij Valkenswaard (2exx) , en bij ,t Bokt/Eindhoven (1ex) . Rode wouwen werden gezien op de Groote Heide/Leende (1ex) , en op een industrieterrein bij Helmond (1ex - ca.1/2 uur rondhangend) . Een Slechtvalk werd gezien bij Nederwetten (1ex) . Een Witgat werd gezien bij Valkenswaard (1ex) . Een Geelpootmeeuw werd gezien bij Helmond (1ex - 4kj) . Pontische meeuwen werden gezien bij Helmond (1ad ex+1ex-1w) . Een Klapekster was aanwezig op de Gastelse heide (1ex) . Een Putter werd gezien bij Nederwetten (1ex) . Kruisbekken werden overvliegend gezien bij Valkenswaard (2exx) . Goudvinken werden gezien bij Valkenswaard (1ex) , en bij Nederwetten (1ex) . Appelvinken waren aanwezig in Eindhoven-noord (10exx) .


Rode wouw - Helmond 01-01-2011 ( Robert Kastelijn )