Waarnemingen van Vogels in de Kempen

november

maandag 30 november

Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (2exx) , bij het Beuven (3exx) , bij het Soerendonks-Goor (2exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (4exx) , en langs de Strijper AA (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (26exx - waaronder 5 juv.) , en langs de Jansborg-Leenderstrijp (10exx) . Kolganzen werden gezien op het Soerendonks-Goor (36exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2exx) . Krooneenden waren aanwezig op de Zinkplas (1 man) , en op de Zuid-Willemsvaart bij Helmond (1 man - mogelijk een escape wegens beschadigde vleugels ) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (5exx) . Een Grote zaagbek was aanwezig op het Beuven (1ex) . Blauwe kiekendieven werden al jagend gezien bij de Kromhurken (1 man) , en op de Landschotse-Heide (1 ringstaart) . Een IJsvogel werd gezien bij het Bokt-Eindhoven (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (2exx) . Klapeksters waren aanwezig in de ponywei te Soerendonk (1ex) , op de Loozerheide (1ex) , en op de Landschotse-Heide (1ex) .


 Krooneend - Budel-Dorplein 30-11-2009 ( Rene Weenink )

zondag 29 november

Een Roerdomp werd gezien bj het Soerendonks-Goor (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (2exx) , bij de Kromhurken (2exx) , in de Hoekerbeemden (1ex) , bij het Soerendonks-Goor (18exx - slaapplaats) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , langs de Groenstraat-Soerendonk (1ex) , langs de Witsemdijk-Soerendonk (1ex) , langs de Renheide-Soerendonk (1ex) , in de Diepenhoek (1ex) , en bij de Ringselvennen (4exx) . Kleine zwanen werden gezien op het Soerendonks-Goor (6exx - waaronder 2 juv.) , en langs de Jansborg-Leenderstrijp (21exx - waaronder 2 juv.) . Rietganzen vlogen over de Maaij-Bergeijk (37exx) . Kolganzen vielen in op het Soerendonks-Goor (36exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Smienten waren aanwezig op de Zinkplas (16exx) , en op het Soerendonks-Goor (18exx) . Een mooi aantal Wintertalingen was aanwezig op het Soerendonks-Goor (204exx) . Een eveneens mooi aantal , maar dan van Slobeenden was aanwezig op de Zinkplas (175exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (7exx) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Een Brilduiker was aanwezig op de Zinkplas (1vr) .  Een Blauwe kiekendief was al jagend aanwezig op de Langakkers-Leende (1mn) . Een Waterpieper werd gezien bij de Zinkplas (1ex) . Klapeksters werden gezien op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) , en bij de Ringselvennen (1ex) . Een Noordse kauw werd gezien bij Soerendonk (1ex) .

zaterdag 28 november

Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij=Bergeijk (3exx) , langs de Paaldijk (1ex) , en bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig langs de Jansborg-leenderstrijp (26exx - waaronder 8juv.) . Rietganzen waren kort aanwezig in de Diepenhoek (ca. 300exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2mn+3vr) . Een Slechtvalk was aanwezig in het centrum van Eindhoven (1ex) . Noordse kauwen werden gezien in Helmond (1ex) , en in Lierop (2exx) .

vrijdag 27 november

Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (8exx - slaapplaats) , en langs de Kleine Beerze tussen Hoogeloon en Vessem (1ex) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (187exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (5exxx) . Een Kolgans was aanwezig op het Beuven (1ex) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (2mn+5vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (4mn+3vr) . Een Smelleken werd gezien in Bergeijk (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (1ex) , en vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Een Klapekster werd gezien bij het Beuven (1ex) . Noordse kauwen werden gezien in Helmond (4ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (5exx) .

donderdag 26 november

 Een Slechtvalk was aanwezig in het centrum van Eindhoven (1ex) .

woensdag 25 november

Een Slechtvalk was aanwezig in Veldhoven (1ex) . Een IJsvogel werd gezien op de Landschotse-Heide (1ex) .

dinsdag 24 november

 Brilduikers waren aanwezig op het Keelven te Someren (4exx) . Een Grote gele kwikstaart wasaanwezig op de Langakkers-Leende (1ex) .

maandag 23 november

Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (2exx) .

zondag 22 november

Grote zilverreigers werden gezien bij de Ringselvennen (4exx - slaapplaats) , in de Diepenhoek (8exx) , bij Valkenswaard (6exx) , bij de Maaij-Bergeijk (3exx) , bij het Soerendonks-Goor (1ex) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , en op de Renheide-Soerendonk(1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig in de Diepenhoek (14exx - waaronder 6 juv.) . Toendrarietganzen waren aanwezig in de Diepenhoek (ca.200exx - waaronder 1ex met een gele halsband met nummer U94 ) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (6exx) . Pijlstaarten waren eveneens aanwezig op het Soerendonks-Goor (6exx) . Brilduikers werden gezien op de Zinkplas (2exx) . Waterpiepers werden gezien bij Valkenswaard (3exx) , bij het Soerendonks-Goor (3exx) , en bij de Zinkplas (1ex) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien op de Renheide-Soerendonk (1ex) . Klapeksters waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (1ex) , op de Gastelsche Heide (1ex) , en in de Pan-Sterksel (1ex) . Goudvinken werden gezien bij Geldrop (3exx) . Een Appelvink werd gezien op de Renheide-Soerendonk (1ex) .


Waterpieper - Soerendonk 22-11-2009 ( Frank Neijts )

zaterdag 21 november

Roerdompen werden gezien bj de Ringselvennen (1ex) , en bij Valkenswaard (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Ringselvennen (2exx) , bij Valkenswaard (9exx - slaapplaats) , in de Diepenhoek (2exx) , bij de Maaij-Bergeijk (11exx - slaapplaats) , bij het Beuven (13exx - slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (18exx - slaapplaats) , bij Leenderstrijp (2exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , bij de Flaes-Mispeleindse Heide (12exx - slaapplaats) , en op de Landschotse-Heide (8exx) . Kleine zwanen werden gezien op het Soerendonks-Goor (30exx - waaronder 11 juv , deze groep was mogelijk later aanwezig in de Diepenhoek) , op een maisakker in de omgeving van Bergeijk (16exx) , op het Goorven-Neterselse Heide (16exx) , en overvliegend over de Renheide-Soerendonk (6exx) . Grote groepen ganzen (meest Rietganzen) vlogen s,morgens vroeg over de Paaldijk-Soerendonk in Z.W.richting , 1000den ganzen (voornamelijk Rietganzen vlogen op vanuit de Peel , om na een ronde boven de Diepenhoek weer terug te keren richting de Peel . Rietganzen vielen in op het Beuven (150exx) , op het Soerendonks-Goor (300exx) , en vlogen over de Mispeleindse-Heide (210exx) . Kolganzen waren aanwezig langs de Roerdomp-Soerendonk (21exx) , vielen in op het Beuven (1ex) , op het Soerendonks-Goor (150exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (57exx) . Smienten waren aanwezig op de Zinkplas (7exx) . Brilduikers werden gezien op de Zinkplas (2vr) , en op het Beuven (2mn+4vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (2mn+1vr) . Blauwe kiekendieven werden gezien bij het vliegveld van Budel (1 ringstaart) , en bij het Hageven (B) (mn+vr) . Goudplevieren vlogen over de Mispeleindse-Heide (53exx) . Een Dwergmeeuw werd gezien op de Zinkplas (1ex - 1ste winter) . IJsvogels werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (1ex) , bij het Groot Goor-Helmond (1ex) , en bij het Hageven (B) (1ex) . Waterpiepers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx) , bij het Beuven (1ex) , op de Braakhuizense-Heide (2exx) , en bij het Hagenven (B) (2exx) . Baardmannetjes werden gezien bij het Hageven (B) (3exx) . Klapeksters werden gezien bij de Ringselvennen (1ex) , op de Loozerheide (2exx) , bij het Kranenmeer (1ex) , op de Cartierheide (1ex) , in de Pan-Sterksel (1ex) , bij het Soerendonks-Goor (1ex) , op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) , op de Mispeleindse-Heide (1ex) , en op de Neterselse-Heide (1ex) . Putters vlogen over de Ringselvennen (3exx) . Kruisbekken waren aanwezig op de Cartierheide (2exx) . Goudvinken werden gezien bij Vessem (2exx) .


Ringmus - Renheide Soerendonk 21-11-209 ( Frank Neijts )

vrijdag 20 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) , bij het Beuven (6exx) , en bij Gastel (2exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (18exx - waaronder 5 juv.) , en vlogen over telpost-Strabrecht (4exx) . Wilde zwanen werden gezien op het Soerendonks-Goor (2exx) , en op het Beuven (6exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2exx) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (3exx) . Slechtvalken werden gezien in het centrum van Eindhoven (1ex) , en in Veldhoven (1ex) . Kraanvogels vlogen over Someren-Heide (20exx) . Een IJsvogel werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . De Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het station van Eindhoven (1ex) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien in het centrum van Eindhoven (1ex) . Klapeksters werden gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) , op de Strabrechtse-Heide (2exx) , en op de Cartierheide (1ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en werden gezien bij Mierlo (1ex) . Goudvinken vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en werden gezien bij Nuenen (3exx) , en bij Mierlo (3exx) . 

donderdag 19 november

Een Roerdomp werd gezien bj het Soerendonks-Goor (1ex) . Een Grote zilverreiger was aanwezig op de Patersgronden (1ex) . Brilduikers werden gezien op het E3 strand-Eersel (3mn+4vr) . Een Blauwe kiekendief werd gezien op de Cartierheide (1mn) . Een Slechtvalk was aanwezig in het centrumvan Eindhoven (1ad) . Een IJsvogel werd gezien in de Genneperparken - Eindhoven (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven ( 2exx) . Een Vuurgoudhaan werd gezien in het Buulderbroek-Budel (1ex) . Klapeksters waren aanwezig in de Ponywei-Soerendonk(1ex) , op de Cartierheide (1ex) , en tussen het Beuven en het Grafven (1ex) . Barmsijzen werden gezien op de Patersgronden (30exx) . Kruisbekken waren aanwezig op de Papenvoortse-Heide-Nuenen (2exx) , en op de Patersgronden (1ex) . Goudvinken werden gezien in Eindhoven-Noord (2exx) . Een Appelvink werd gezien in Eindhoven (1ex) .


Vuurgoudhaan - Budel 19-11-2009 ( Rene Weenink )

woensdag 18 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (24exx) . Een Smelleken werd gezien tussen Geldrop en Mierlo (1ex) . De Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het station van Eindhoven (1ex) .

dinsdag 17 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (11exx) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (162exx) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (3exx) . Smienten werden gezien op de Zinkplas (4exx) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (2mn+5vr) . Een Grote zaagbek vloog over telpost-Strabrecht (1mn) . Slechtvalken werden gezien bij de Zinkplas (2exx) , en in het centrum van Eindhoven (1ex) . Een Zilverplevier vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . De Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het station van Eindhoven (1ex) . Waterpiepers vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) , en waren aanwezig bij het Waschven (2exx) . Een Grote gele kwkstaart werd gezien in Geldrop (1ex) . Er werden vandaag verspreid over de Strabrechtse-Heide , 7 Klapeksters waargenomen . Noordse kauwen werden gezien in Helmond (2exx) . Een Putter vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Een Barmsijs vloog over Geldrop-Coevering (1ex) . Goudvinken werden gezien op de Strabrechtse-Heide (1ex) , en tussen Geldrop en Mierlo (1 paar) . 

maandag 16 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij de Maaij-Bergeijk (8exx - slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (2exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (2exx) , op de Patersgronden (1ex) , bij de Heikant-Gastel (1ex) , in de Herbertusbossen-Heeze (1ex) , en bij het Beuven (3exx) . Een Casarca was eveneens aanwezig bij de Heikant-Gastel (1ex) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (1 paar) . Een Slechtrvalk werd gezien in Veldhoven (1ex) . IJsvogels werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (2exx) . De Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het station van Eindhoven (1ex) . Een Europese kanarie was terplaatse op de Langakkers-Leende (1ex) . Putters werden gezien in een tuin in Leende (2exx) . en in Eindhoven (17exx) . Een Barmsijs vloog over de Landakkers-Leende (1ex) .

zondag 15 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (4exx) , bij de Maaij-Bergeijk (2exx) , bij het Soerendonks-Goor (18exx - slaapplaats) , bij de Ringselvennen (3exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (4exx) , lang de Jansborg-Leenderstrijp (1ex) , in de Diepenhoek (1ex) , en bij de Kromhurken-Bergeijk (1ex) . Kleine zwanen werden gezien in de Diepenhoek (27exx - waaronder 11 juv.) , op het Soerendonks-Goor (22exx) , en op het Beuven (3exx - waaronder 1 juv.) . Toendrarietganzen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (74exx) . Rietganzen waren aanwezig op het Beuven (50exx) , en vlogen over Gestel-Eindhoven (35exx) , en over de Diepenhoek (103exx) . Kolganzen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (21exx) , en op het Beuven (2exx) . Een gemengde groep Riet en Kolganzen was terplaatse in de Diepenhoek (ca.700exx - merendeel Rietganzen ) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (16exx) , en op de Zinkplas (16exx) . Brilduikers waren aanwezig op de Zinkplas (2exx) . Een Slechtvalk was aanwezig in het centrum van Eindhoven (1ex) . De Kuifleeuwerik van het station in het centrum van Eindhoven werd vandaag weer eens gezien (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (3exx) . Grote gele kwikstaarten vlogen over Geldrop-Coevering (1ex) , en waren aanwezig in Gestel-Eindhoven (1ex) . Baardmannetjes werden gezien bij het Beuven (min. 2exx) .Klapeksters werden gezien tussen het Scheidingsven en het Waschven (1ex) , op de Landschotse-Heide (1ex) , en bij het Groot/Klein Meer-Vessem (1ex) . Noordse kauwen werden gezien bij de Zinkplas (1ex) , en in de Diepenhoek (1ex) . Een Barmsijs werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Goudvinken werden gezien in Eindhoven-Noord (2exx) .


Waterpieper - Beuven 15-11-2009 ( Robert Kastelijn )

zaterdag 14 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (10exx - slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (3exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (3exx) , bij Valkenswaard (1ex) , bij de Maaij-Bergeijk (2exx) , bij de Kromhurken - Bergeijk (1ex) , en langs de Keerop bij de Hoekerbeemden-Bergeijk (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig in de Diepenhoek (16exx - waaronder 7juv.) , en bij Sterksel (12exx - waaronder 1 juv. ) . Toendrarietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (448exx) , Rietganzen waren terplaatse in de Diepenhoek (ca.300exx) , en bij Sterksel (ca.700exx) . Kolganzen vlogen over telpost-Strabrecht (3exx) , en waren terplaatse in de Diepenhoek (25exx) , bij Sterksel (50exx) , en op het Soerendonks-Goor (5exx) . Een gemengde groep Rietganzen en Kolganzen vloog over het Soerendonks-Goor (65exx) . Brandganzen waren terplaatse bij Sterksel (4exx) . Een Casarca was nog steeds aanwezig op het Soerendonks-Goor (1vr) . Pijlstaarten werden gezien op het Soerendonks-Goor (2mn+2vr) . Een Brilduiker vloog over telpost-Strabrecht (1mn ) , en viel in op het Beuven  . Slechtvalken werden gezien bij de Zinkplas (1ex) , in Eindhoven (1ex) , in Valkenswaard (1ex) , en jagend bij Westerhoven/Dommelen (1ex) . Een Bontbekplevier vloog over telpost-Strabrecht (1ex) Een Houtsnip werd gezien in Lierop (1ex) . Een IJsvogel werd gezien bij de Maaij-Bergeijk (1ex) . Waterpiepers vlogen over telpost-Strabrecht (10exx) . Grote gele kwikstaarten waren aanwezig in Geldrop-Noord (2exx) . Baardmannetjes werden gezien bij het Beuven (2exx) . Klapeksters waren aanwezig bij het Marijkeven (1ex) , en bij het Grafven (1ex) . Noordse kauwen werden gezien in Helmond (3exx) . Een Europese kanarie vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (2ex) , en over de Groote Heide/Leende (2exx) . Goudvinken vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en werden gezien bij Valkenswaard (1ex) .   

vrijdag 13 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (16exx) . Een Casarca was eveneens aanwezig op het Soerendonks-Goor (1ex) . Pijlstaarten werden gezien op het Soerendonks-Goor (2exx) . Grote gele kwikstaarten werden gezien in Gestel-Eindhoven (1ex) , en langs de Kanaaldijk-Noord te Eindhoven (1ex) . Klapeksters waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en op de Neterselse-Heide (1ex) . 

donderdag 12 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) , bij de Zinkplas (1ex) , en bij Valkenswaard (1ex) . Kolganzen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (21exx) . IJsvogels werden gezien in Helmond (1ex) ,en bij Valkenswaard (1ex) . Een Grote gele kwikstaart was aanwezig in Gestel-Eindhoven (1ex) . Een Vuurgoudhaan werd gezien bij Valkenswaard (1ex) . Een Barmsijs werd gezien in Eindhoven (1ex) .

woensdag 11 november

 Een Grote zilverreiger werd gezien bij Sterksel (1ex) . Een Putter werd gezien in Meerhoven (1ex) .

dinsdag 10 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (8exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Rietganzen vlogen over Helmond-oost (28exx) , en over Gestel-Eindhoven (20exx) . Kolganzen vlogen over telpost-Strabrecht (25exx) .  Kraanvogels vertrokken vanmorgen vroeg vanaf de Strabrechtse-Heide (2exx) . Een IJsvogel werd gezien in Stipdonk/Helmond (1ex) .  Waterpiepers vlogen over telpost-Strabrecht (7exx) . Putters vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en werden gezien in Stipdonk/Helmond (1ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Kruisbekken vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Een Goudvink vloog over telpost-Strabrecht (1ex) .

maandag 9 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij de Maaij-Bergeijk (2exx terplaatse + 3exx overvliegend) , op de Malpie-Valkenswaard (3exx) , en bij het Soerendonks-Goor (2exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Loozerheide (66exx) . Kolganzen vlogen over telpost-Loozerhewide (41exxx) , en waren aanwezig op de Zinkplas (5exx) . Smienten waren aanwezig op de Zinkplas (11exx) . Een Brilduker was eveneens aanwezig op de Zinkplas (1vr) . Blauwe kiekendieven vlogen langs telpost-Loozerheide (1mn + 1 ringstaart) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2ad) , en in Veldhoven (1ex) .  Kraanvogels vlogen over Nuenen (65exx) , en over Helmond (6exx) . Klapeksters werden gezien op de Loozerheide (1ex) , en bij het Scheidingsven (1ex) . Putters werden gezien bij Budel-Dorplein (6exx) . De 2de Sneeuwgors in 2 dagen werd gezien op de Strabrechtse-heide (1mn) .
Extra bericht : De Kraanvogels zijn on de Move ; vanmiddag 100den zoniet een paar duizend eind van de middag invallend in de Deurnese-Peel , dus hou de lucht in de gaten !!

zondag 8 november

Roerdompen werden gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en overvliegend bij de Ringselvennen (1ex) . Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (11exx - slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (5exx) , op de Patersgronden (3exx) , op de Renheide-Soerendonk (1ex) , bij Sterksel (1ex) , bij de Flaes-Mispeleindse-Heide (3exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (5exx) , en over telpost-Loozerheide (5exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij het Starven (27exx) . Wilde zwanen werden gezien op een akker bij de Buikheide-Vessem (8exx) .Toendrarietganzen waren aanwezig bij Someren-Heide (ca.30exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (198exx) , en over telpost-Loozerheide (8exx) . Kolganzen vlogen over telpost-Strabrecht (14exx) , en over telpost-Loozerheide (83exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (19exx) . Een mooi aantal Wintertalingen werd gezien op het Soerendonks-Goor (180+) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (3mn+3vr) . Een Brilduiker werd gezien op de Zinkplas (1vr) . Een Grote zaagbek was aanwezig op het Beuven (1vr) . Een Blauwe kiekendief werd gezien langs de Vlaamse-weg in Sterksel (1 ringstaart) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2ad) , en werden gezien langs de Dunsedijk te ?(1ad) . Een Goudplevier werd overvliegend gezien bij Sterksel (1ex) . Een Witgat werd gezien bij de waterzuivering te Hapert (1ex) . Een Houtsnip was aanwezig op de Patersgronden (1ex) . IJsvogels werden gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en bij de waterzuivering te Hapert (2exx) . Een late Boerenzwaluw vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Waterpiepers werden gezien in de Meelakkers (2exx) , bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en vlogen over telpost-Strabrecht (4exx) . Grote gele kwikstaarten waren aanwezig bij de waterzuivering te Hapert (2exx) . Klapeksters werden gezien op de Loozerheide (1ex) , op het Kranenveld-Soerendonk (2exx) , en bij het Marijkeven (1ex) . Een Raaf was aanwezig op de Cartier-Heide (1ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en over telpost-Groote Heide/Patersgronden (2exx) . Kruisbekken vlogen over telpost-Groote Heide/Patersgronden (12exx) , en werden gezien in de Meelakkers (1ex) . Goudvinken vlogen over telpost-Groote Heide/Patersgronden (1ex) , over telpost-Strabrecht (4exx) , en werden gezien op de Strabrechtse-Heide (2exx) . Een Sneeuwgors werd gezien bij telpost-Loozerheide (1mn) .


Graspieper - Eindhoven-Acht 08-11-2009 ( Frank Neijts )

zaterdag 7 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij  het Beuven (6exx) , bij de Maaij-Bergeijk (3exx) , en op de Braakhuizense-Heide (1ex) . Een Bruine kiekendief werd gezien bij de Ringselvennen (1ex) . Een Blauwe kiekendief werd gezien op de Strabrechtse-Heide (1mn) . Een Houtsnip was aanwezig op de Langakkers-Leene (1ex) . Een IJsvogel werd gezien bij de Maaij-Bergeijk (1ex) . Grote gele kwikstaarten werden gezien in Nuenen-Zuid (1ex) , en in Brandevoort-Helmond (1ex) . Een Klapekster was aanwezig bij het Beuven (1ex) . Putters werden gezien in een tuin in Leende (3exx) .


Kramsvogel - Welschap 07-11-2009 ( Frank Neijts )

vrijdag 6 november

Een Noordse kauw werd gezien in Helmond (1ex) . Een Putter werd eveneens gezien in Helmond (1ex) .


Winterkoning - Cranendonckse bos 06-11-2009 ( Rene Weenink )

donderdag 5 november

Klapeksters werden gezien op de Strabrechtse-Heide (2exx) .

woensdag 4 november

Een Grote zilverreiger was aanwezig bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Pijlstaarten waren eveneens aanwezig op het Soerendonks-Goor (3mn+4vr) .

dinsdag 3 november

Grote zilverreigers vlogen over telpost-Loozerheide (2exx) , en waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (1ex) , en bij de Maaij-Bergeijk (3exx) . Een Casarca was nog aanwezig bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Pijlstaarten werden gezien bij het Soerendonks-Goor (4exx) . Een Grote gele kwikstaart was aanwezig in het Genderpark-Eindhoven (1ex) . Klapeksters werden gezien op de Loozerheide (1ex) , en op de Plateaux (1ex) .

maandag 2 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij  het Beuven (7exx) , bij de Maaij-Bergeijk (2exx) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (2exx) . Een Smelleken werd gezien in Helmond-oost (1ex) . Kraanvogels vlogen over telpost-Loozerheide (78+4exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (1ex) , en op de Loozerheide (1ex) . Kruisbekken waren terplaatse op de Strabrechtse-Heide (15exx) .


Havik - Loozerheide 02-11-2009 ( Rene Weenink )

zondag 1 november

Grote zilverreigers waren aanwezig bij  het Beuven (3exx) , bij het Soerendonks-Goor (3exx) , op de Renheide-Soerendonk (4exx) , en een ex. was aanwezig bij Someren (1ex) . Kleine zwanen werden gezien bij Sterksel , en dezelfde groep werd later gezien invallend op het Beuven (22exx) . Kolganzen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (5exx) . Brandganzen waren aanwezig bij Sterksel (4exx) . De Casarca werd vandaag weer gezien bij het Soerendonks-Goor (1vr) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (17exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (3mn+1vr) . De Krooneend van Helmond was nog steeds aanwezig , maar de afkomst lijkt dubieus (beschadigde vleugels , dus/waarschijnlijk een escape ?) .Een Klapekster werd gezien tussen het Scheidingsven en het Kiezelven (1ex) . Noordse kauwen werden gezien in Helmond (2exx) , en op de Renheide-Soerendonk (2exx) . Putters werden gezien bij Veldhoven (10exx) . Barmsijzen werden gezien op de Langakkers-Leende (4exx) .


Noordse kauw - Helmond  01-11-2009 ( Robert Kastelijn )