Waarnemingen van Vogels in de Kempen

December

woensdag 31 december

Grote zilverreigers werden gezien bij t,Goor-Veldhoven (7exx) , in het Dommeldal-Veldhoven (1ex) , en bij de Strijperheg-Leende (7exx) . Kleine zwanen waren aanwezig op de Jansborg-Leende (19exx) . Wilde zwanen waren eveneens aanwezig op de Jansborg-Leende (4exx) , en vlogen over de Groote Heide (5exx , waaronder 1 juv.) . Rietganzen vlogen over t,Goor-Veldhoven (47exx) , en over het Leenderbos (ca.250exx in een 10 tal kleinere groepen , met daartussen enkele Kolganzen) . Een Blauwe kiekendief werd gezien in de Diepenhoek (1 ringstaart) . IJsvogels werden gezien bij t,Goor-Veldhoven (1ex) , langs de Keersop-Westerhoven (1ex) , en langs de Tongelreep-Patersgronden (2exx) . Een Waterpieper was aanwezig bij t,Goor-Veldhoven (1ex) . Een winterkleed  Rouwkwikstaart werd gezien bij Soerendonk (1ex) . Een Klapekster was aanwezig op de Groote Heide (1ex) .


Rouwkwikstaart-Soerendonk 31-12-2008 ( Robert Kastelijn )

dinsdag 30 december

Grote zilverreigers werden gezien op de Neterselse-Heide (1ex) , in ,t Goor te Veldhoven (2exx) , en in het Dommeldal-Veldhoven (1ex) . Blauwe kiekendieven waren aanwezig op de Langakkers-Leende (1mn) , en op de Cartier-Heide (3mn+1vr-slaaplaats) . Een IJsvogel werd gezien in het Dommeldal-Veldhoven (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Cartier-Heide (1ex) , en op de Neterselse-Heide (1ex) . Grote Barmsijzen waren aanwezig in Gestel-Eindhoven (6exx) . Kruisbekken werden gezien op de Neterselse-Heide (27exx) .

maandag 29 december

Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (5exx) . Een Blauwe kiekendief was aanwezig op de Langakkers-Leende (1mn) . IJsvogels werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (1ex) , en op het TU terrein-Eindhoven (1ex) .  De MIDDELSTE BONTE SPECHT was ook vandaag weer aanwezig in t,Sang in Mierlo (1ex) . De Kuifleeuwerik van het centraal-station van Eindhoven , werd vandaag weer waargenomen (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (1ex) , en een telling op de Oirschotse-Heide leverde 5exx op . Barmsijzen werden gezien aan de Kanaaldijk-Noord-Eindhoven (20exx) . Een Kruisbek werd gezien in De Mierden in Reusel (1ex) .


Middelste bonte specht-Mierlo 29-12-2008 ( Rene Weenink )

zondag 28 december

Grote zilverreigers werden gezien bij het Beuven (15exx-slaapplaats) , op de Landschotse-Heide (12exx-slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (3exx) , bij de Maaij-Bergeijk (1ex overvliegend) , langs de A2 t.h.v.Leende (1ex) , in de omgeving van Hapert (1ex) , en op de Patersgronden (1ex-overvliegend) . Een wel erg winterse Ooievaar vloog over Maarheeze , en lande in de Diepenhoek (1ex) .


Ooievaar-Maarheeze 28-12-2008 ( Robert Kastelijn )

Kleine zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (4exx) , en bij de Jansborg-Leende (18exx) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (3exx) , bij de Jansborg-Leende (20exx) , en op het Beuven (2exx) . Toendrarietganzen vertrokken vanaf het Beuven (446exx-slaapplaats) , en waren aanwezig langs de Roerdompstraat-Soerendonk (13exx) . Rietganzen waren aanwezig bij Sterksel (ca.250exx) , en vlogen over Maarheeze (ca.250exx) . Een gemengde groep Rietgans X Kolgans vloog over het Waterwingebied te Budel (45exx) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (31exx) . Brilduikers werden gezien op de Cote-d,Or (3mn+2vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (13exx) . Een Blauwe kiekendief werd jagend gezien bij het Peelven-Sterksel (1mn) . Een Smelleken was terplaatse op de Jansborg-Leende (1ex) . Kraanvogels vertrokken om 09.39 uur vanaf het Beuven (35exx) . Een Witgat werd gezien in de Diepenhoek (1ex) . IJsvogels werden gezien bij het Ringselven (2exx) , en bij de Maaij-Bergeijk (1ex) . Waterpiepers weden gezien op telpost-Strabrecht (1ex) , en bij de Ringselvennen (1ex) . Vuurgoudhanen werden gezien in het Waterwingebied in Budel (2exx) . Een Baardman was aanwezig bij het Ringselven (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) , en op de Patersgronden (1ex) . Goudvinken werden gezien in Budel (3exx) , en op de Patersgronden (3exx) .  


Grote zilverreiger-Patersgronden 28-12-2008 ( Ferry Duyvelaar )

zaterdag 27 december

Rietganzen vlogen over de Fuutlaan-Eindhoven (40exx) . Blauwe kiekendieven kwamen vanavond slapen op de Cartier-Heide (3mn+2vr) . Een IJsvogel werd gezien in ,t Sang-Mierlo (1ex) . De MIDDELSTE BONTE SPECHT werd ook vandaag weer gezien in ,t Sang te Mierlo (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Patersgronden (1ex) , en op de Groote Heide/Heeze (1ex) . Kleine barmsijzen werden gezien in ,t Sang te Mierlo (2exx) . Kruisbekken werden gezien op de Groote-Heide (6exx) . Goudvinken werden gezien op de Patersgronden (5exx) . Een Appelvink was aanwezig in Veldhoven (1ex) .


Middelste bonte specht-Mierlo 27-12-2008 ( Henk Hendriks )

vrijdag 26 december

Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (22exx-slaapplaats) , bij de Zinkplas (1ex) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , bij de Jansborg-Leende (2exx) , en in de omgeving van Hapert (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (3exx) , en bij de Jansborg-Leende (3exx) .  Wilde zwanen vielen in op het Soerendonks-Goor (2exx) , en waren aanwezig op de Jansborg-Leende (13exx , waaronder 2 juv.) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (52exx) , langs de Roerdompstraat-Soerendonk (3exx) , en vlogen over de Zinkplas (6exx) . Rietganzen werden gezien bij Sterksel (160exx) , en vlogen over de Zwarte Horst-Luyksgestel (43exx) . Kolganzen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (3exx) , en langs de Roerdompstraat-Soerendonk (20exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Smienten werden gezien op het Soerendonks-Goor (28exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (mn+vr) . Een hybride Kuifeend X Tafeleend was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Grote zaagbekken werden gezien op het Soerendonks-Goor (2vr) , en bij Sterksel (mn+vr) . Een Witgat werd gezien langs de Roerdompstraat-Soerendonk (1ex) . Een IJsvogel werd gezien in Gestel-Eindhoven (1ex) . Een Waterpieper was aanwezig langs de Roerdompstraat-Soerendonk (1ex) .


Grote zaagbek (man+vrouw)-Sterksel 26-12-2008 ( Rene Weenink)

donderdag 25 december

Grote zilverreigers werden gezien op de Patergronden (2exx) , bij Sterksel (1ex) , bij de Flaes-Neterselse-Heide (1ex) , en bij de Grote-Beerze onder Casteren (2exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij Someren-heide (3exx) . Wilde zwanen waren aanwezig  bij Someren-heide (13exx , waaronder 2 juv.) . Wulpen werden gezien bij de Zinkplas (42exx) . Een IJsvogel werd gezien in Eckart-Eindhoven (1ex) Grote gele kwikstaarten werden gezien op de Patersgronden (1ex) , en bij de Waterzuivering-Eindhoven (1ex) . Een Klapekster was aanwezig op de Neterselse-Heide (1ex) . Een Noordse kauw was aanwezig in het Centrum van Geldrop (1ex) . Kruisbekken werden gezien op de Neterselse-Heide (7exx) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-Noord (21exx) .


Noordse kauw-Geldrop 25-12-2008 ( Robert Kastelijn )

woensdag 24 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (19exx - slaapplaats) . Kleine zwanen vlogen over ,t Sang-Mierlo (5exx) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (6exx , waaronder 2 juv.) . Rietganzen vlogen over het Beuven (ca.40exx) , en over telpost-Strabrecht (6exx) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (11exx) . Kolganzen vlogen over telpost-Strabrecht (65exx) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (4mn+10vr) , en vlogen over telpost-Strabrecht (mn+vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (9mn+12vr) . Blauwe kiekendieven kwamen slapen op de Cartier-Heide (3mn+1vr) . IJsvogels werden gezien in de Maaij-Bergeijk (2exx) , en in Gestel-Eindhoven (1ex) . Alweer de 2de MIDDELSTE BONTE SPECHT binnen 2 weken , werd gezien in ,t Sang-Mierlo (1ex) . Kleine barmsijzen waren aanwezig bij de Maaij-Bergeijk (3exx) , en in Gestel-Eindhoven (1ex) .

dinsdag 23 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor (2exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , en op de Jansborg-Leende (1ex) . Een Houtsnip werd gezien in het Nuenens-Broek (1ex) .

maandag 22 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (3exx) , bij het Waschven (1ex) , bij het Soerendonks-Goor (4exx) , en bij de Zinkplas (1ex) .  Wilde zwanen waren aanwezig bij Someren-Heide (13exx) . Toendrarietganzen vlogen over de Zinkplas (ca.150exx , in 2 groepen) . Rietganzen vlogen over Gestel-Eindhoven (2exx) . Een Brilduiker was aanwezig op de Maaij-Bergeijk (1ex) . Een mooie groep Wulpen foerageerde op ,t Heike te Netersel (209exx) . Pontische meeuwen werden gezien langs de Zuid-Willemsvaart onder Helmond (2ad) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien op de Papenvoortse-Heide te Nuenen (1ex) . Vuurgoudhanen waren aanwezig in Mierlo (2exx) . Een Klapekster was aanwezig op de Neterselse-Heide (1ex) . Een Kleine barmsijs was aanwezig in Gestel-Eindhoven (1ex) . Kruisbekken werden gezien op de Strabrechtse-Heide (10exx) , en op de Neterselse-Heide (27exx) . Goudvinken werden gezien in het Leenderbos (3vr) , en gehoord in Mierlo (min.2exx) .

zondag 21 december

Grote zilverreigers waren vanmorgen aanwezig bij het Soerendonks-Goor (21exx-slaapplaats) , verspreid over de Strabrechtse-Heide (6exx) , bij het Ringselven (4exx-slaapplaats) , langs de Paaldijk-Soerendonk (3exx) , in de Diepenhoek (1ex) , in de omgeving van de Grote Beerze te Casteren (1ex) , en op de Malpie-Valkenswaard (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig bij Someren-heide (19exx-waaronder 3 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig bij Someren-Heide (13exx-waaronder 2 juv.)) . Rietganzen vlogen over de Coevering-Geldrop (10exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Een mooi aantal Smienten was aanwezig op het Soerendonks-Goor (52exx) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (3mn+6vr) . Grote zaagbekken werden gezien op ,t Tipke-Maarheeze (2mn+2vr) , en op het Beuven 1mn) . Een Blauwe kiekendief werd gezien bij Sterksel (1 onv.mn) . Een IJsvogel werd gezien bij de Ringselvennen (1ex) . Een Waterpieper was aanwezig bij de Zinkplas (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (5exx) . Kruisbekken werden gezien op de Strabrechtse-Heide (10exx) . Een Appelvink werd gezien in Geldrop (1ex) .

zaterdag 20 december

Een Roerdomp werd gezien bij het Hageven (B) (1ex) . Grote zilverreigers waren vanavond aanwezig bij het Soerendonks-Goor (20exx - slaapplaats) , bij het Beuven (23exx-slaapplaats) , bij de Maaij-Bergeijk (12exx-slaapplaats) , bij de Flaes-Mispeleindse-Heide (7exx-slaapplaats) , op de Landschotse-Heide (8exx-slaapplaats) , en bij het Hageven (B)(4exx) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (19exx , waaronder 3 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (10exx , waaronder 2 juv.)  .Toendrarietganzen werden gezien op het Beuven (10exx) . Een Rietgans vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Kolganzen vlogen over telpost-Strabrecht (20exx) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (3mn+10vr) . Grote zaagbekken waren aawezig op het Beuven (6mn+4vr) . Een Blauwe kiekendief werd gezien op de Landschotse-Heide (1 ringstaart ) . Houtsnippen werden gezien in de omgeving van de Flaes-Mispeleindse-Heide (2exx) . Een Witgat vloog over telpost-Strabrecht (1ex) , en werd gehoord bij de Keijenhurk-Landschotse-Heide (1ex) . IJsvogels werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (1ex) , en op de Landschotse-Heide (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (2exx) . Grote gele kwikstaarten werden gezien op de Landschotse-Heide (2exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Oirschotse-heide (2exx) . Kruisbekken werden gezien in de Reuselse-Moeren (5exx) .

vrijdag 19 december

Een Roerdomp werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (17exx - slaapplaats) , en bij het Soerendonks-Goor (5exx) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (5exx , waaronder 2 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (12exx , waaronder 2 juv.) , en op het Soerendonks-Goor (1ex) . Toendrarietganzen werden gezien op het Beuven (ca.250exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (31exx) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (4exx) , op het Soerendonks-Goor (34exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (5exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Een Pijlstaart was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (3mn+9vr) . Grote zaagbekken waren aawezig op het Beuven (8mn+5vr) . Slechtvalken werden gezien bij de Zinkplas (1ex) , en op de Vesteda-toren in het centrum van Eindhoven (1ex) . IJsvogels werden gezien in Geldrop (1ex) , en in Gestel-Eindhoven (1ex) . De Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het terrein van de Kempen Campus te Veldhoven (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (2exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (3exx) , en op de Cartier-Heide (1ex) . Kruisbekken vlogen over de Cartier-Heide (3exx) , en over telpost-Strabrecht (1ex) . Goudvinken werden overvliegend gezien in Geldrop (2mn) .  

donderdag 18 december

Een Krooneend was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Een Smelleken was aanwezig in het Nuenens-Broek (1mn) . Een IJsvogel werd gezien in Gestel-Eindhoven (1ex) . Grote gele kwikstaarten werden gezien in het Nuenens-Broek (1ex) , en in Geldrop (1ex) .

woensdag 17 december

Een Grote gele kwikstaart was terplaatse in Gestel-Eindhoven (1ex) .

dinsdag 16 december

Een Grote zilverreiger werd gezien ten W. van de Maaij-Bergeijk (1ex) . Een Krooneend was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Een Blauwe kiekendief werd jagend gezien , op de Langakkers-Leende (1mn) .

maandag 15 december

Grote zilverreigers werden gezien bij de Maaij-Bergeijk (3exx) , en bij Valkenswaard (2exx) . Kleine zwanen werden gezien bij  de Jansborg-Leende (15exx) . Wilde zwanen  werden gezien bij de Jansborg-Leende (3exx) . IJsvogels werden gezien in Gestel-Eindhoven (1ex) , en bij de Maaij-Bergeijk (2exx) . Het mannetje MIDDELSTE BONTE SPECHT werd vandaag weer gezien bij Valkenswaard (1ex) . Grote gele kwikstaarten waren terplaatse in Geldrop (2exx) . Een Klapekster was aanwezig bij Valkenswaard (1ex) .


 
Middelste bonte specht-Valkenswaard 15-12-2008 ( Rob Bouwman )

zondag 14 december

Een Roerdomp werd gezien bij de Ringselvennen (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij de Zinkplas (1ex) , bij Valkenswaard (1ex) , bij Sterksel (1ex) , in de Diepenhoek (1ex) , langs de Paaldijk-Soerendonk (2exx) , op de Gastelse-Heide (1ex) , bij de d, Aasdonken-Leende (1ex) , en op de Jansborg-Leende (3exx) . Kleine zwanen vertrokken s,morgens vanaf het Beuven (12exx) , en waren terplaatse bij Someren-Heide (9exx , waaronder 2 juv.) . Wilde zwanen waren terplaatse bij Someren-Heide (2exx) , bij Valkenswaard (1ex) , en op de Jansborg-Leende (10exx , waaronder 2 juv.) .Toendrarietganzen waren aanwezig bij Someren-Heide (ca.200exx) , in de Diepenhoek (135exx) , en vlogen over de Zinkplas (50exx) , en vertrokken s,morgens vanaf het Beuven (ca.250exx) . Rietganzen vlogen over  Mierlo (40exx) , en over Someren-Heide (62exx) . Kolganzen waren terplaatse bij Someren-Heide (enkele exx) , in de Diepenhoek (2exx) , bij het Soerendonks-Goor (23exx) , en vlogen over de Zinkplas (2exx) . Een Bergeend was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (12exx) . Een Pijlstaart werd gezien bij Valkenswaard (1vr) . Een Grote zaagbek was aanwezig op de Zinkplas (1mn) . Blauwe kiekendieven kwamen vanavond slapen op de Cartier-Heide (2mn+1vr) . Een Slechtvalk werd gezien bij de Zinkplas (1ex) . Kraanvogels vertrokken om  08.40 uur vanaf de Strabrechtse-Heide (132exx) , en vlogen over de Langakkers-Leende (45exx) . Witgatten werden gezien bij Valkenswaard (2exx) . IJsvogels werden gezien bij Valkenswaard (1ex) , en bij de Zinkplas (1ex) . Een fraaie ontdekking was , die van een :MIDDELSTE BONTE SPECHT te Valkenswaard (1man) .


Middelste bonte specht-Valkenswaard 14-12-2008 ( Rob Bouwman )

Waterpiepers werden gezien bij het Grafven (2exx) , en bij Valkenswaard (2exx) . Grote gele kwikstaarten werden gezien bij Valkenswaard (2exx) . Baardmannen waren aanwezig bij de Ringselvennen (mn+vr) . Klapeksters waren aanwezig bij het Grafven (1ex) , op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) , op de Cartier-heide (1ex) , en bij Valkenswaard (1ex) . Barmsijzen vlogen over de Gastelse-Heide (15exx) , en over telpost-Strabrecht (1ex) . Een Kruisbek werd gezien in het Leenderbos (1ex) . Een Goudvink werd gezien bij Valkenswaard (1ex) .


Baardman (vrouw)-Budel-Dorplein 14-12-2008 ( Rob Bouwman )

zaterdag 13 december

Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (3exx) , bij de Zinkplas (1ex) , bij het Beuven (23exx_slaapplaats) , en in het Strijper Aa-dal , tussen Leenderstrijp en de Strijperheg (3exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij Someren-Heide (30exx) , en op het Starven-Strabrechtse-heide (22exx , waaronder 2 juv.) .Toendrarietganzen waren aanwezig bij Someren-heide (250exx) , en op het Beuven (ca. 500exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (26exx) . Kleine zwanen waren aanwezig bij Someren-Heide (21exx) , en op het Soerendonks-Goor (2exx) .  Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (7exx) , en bij Soemeren-Heide (3exx) . Kolganzen werden gezien bij Someren-heide (3exx) , en op het Beuven (2exx) . Slechtvalken werden gezien boven het centrum van Eindhoven (1ex) , en boven Gestel-Eindhoven (1ex) . Een Pijlstaart was aanwezig op het Soerendonks-Goor (1mn) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (2mn+8vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (6mn+4vr) . Een Blauwe kiekendief werd gezien bij Sterksel (1mn) . Grote groepen Kraanvogels trokken vanmiddag over de O.Z.O.Kempen , met om 15.25 uur ca.200exx over Dierdonk-Helmond , om 15.45 uur mogelijk dezelfde groep van ca.200exx over Mierlo-Hout , om 15.45 uur ca. 350exx over het Soerendonks-Goor richting Z.W, om 16.40 uur nog eens 60exx over het Soerendonk-Goor , en ca. 100exx over het Beekdal van de Tongelreep . Een Geelpootmeeuw vloog over telpost-Strabrecht (1 ad) . IJsvogels werden gezien langs de paaldijk-Soerendonk (1ex) , bij het Beuven (1ex) , en in Helmond (1ex) . Een Kuifleeuwerik was weer aanwezig bij het Station van Eindhoven (1ex) . Een Waterpieper was aanwezig bij het Beuven (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Loozerheide (1ex) , en op de Dijksche-Heide , dit is ten N.W. van Soerendonk (1ex) . Kruisbekken werden gezien in het Leenderbos (32exx) . Een Goudvink werd gezien in het Leenderbos (1ex) . Appelvinken werden gezien in Helmond (1ex) , en in Eindhoven (2exx) . 


Kraanvogels-Helmond 13-12-2008 ( Huub Reulen )

vrijdag 12 december

Een Grote zilverreiger werd gezien in Budel , langs de Buulder AA (1ex) . Een Blauwe kiekedief werd jagend gezien op de Langakkers-Leende (1mn) .


Sperwer-Maarheeze 12-12-2008 ( Rob Bouwman )

donderdag 11 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (19exx - slaapplaats) , bij het Soerendonks-Goor (1ex) , bij de Ringselvennen (1ex) , en op de Patersgronden (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (15exx , waaronder 2 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig op het beuven (5exx) . Toendrarietganzen werden gezien bij het Beuven (ca.500exx) . Kleine rietganzen vertrokken s,morgens vanaf het Beuven , en vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Kolganzen werden gezien op het Beuven (5exx) . Een mooi aantal  Wintertalingen was aanwezig op het Soerendonks-Goor (ca.200exx) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (3mn+9vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (7mn+5vr) , en vlogen over telpost-Strabrecht (1mn) . Een Blauwe kiekendief joeg bij het Soerendonks-Goor (1onv.man) . Een Waterpieper werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Een Tjiftjaf werd gezien aan de kanaaldijk-Noord in Eindhoven (1ex) . Een Vuurgoudhaan vloog langs telpost-Strabrecht (1ex) . Klapeksters werden gezien bij het Grafven (1ex) , en bij het Marijkeven (1ex) . Goudvinken werden gezien op de Patersgronden (6exx) .  Appelvinken waren aanwezig in Helmond (4exx) .

woensdag 10 december

Een Roerdomp werd gezien bij het Soerendonks-Goor (1ex) . Een Grote zilverreiger was aanwezig bij de Zinkplas (1ex) . Wilde zwanen werden gezien op het Soerendonks-Goor (5exx) . Toendrarietganzen werden gezien bij het Beuven (ca.400exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (mn+vr) . Brilduikers werden gezien op het E3 strand te Eersel (10exx) , en op de Cote d,Or (5exx) . Een Pontische meeuw was aanwezig op de Zinkplas (1ex) . Een IJsvogel werd gezien bij de Klotputten-Eindhoven (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij de Zinkplas (5exx) . Een Grote gele kwikstaart werd gezien in Gestel-Eindhoven (1ex) . Kruisbekken vlogen over het Soerendonks-Goor (2exx) . Appelvinken waren aanwezig in Eindhoven-Noord (6exx) .


Appelvink-Eindhoven 10-12-2008 ( Rob Bouwman )

dinsdag 9 december

Een Grote zilverreiger werd gezien langs de weg tussen Heeze en Leende (1ex) .

maandag 8 december

Een Roerdomp werd gezien bij de Ringselvennen (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij het Soerendonks-Goor (2exx) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , bij de Zinkplas (1ex) , in de Pan-Sterksel (2exx) , en bij het Beuven (22exx-slaapplaats) . Kleine zwanen waren terplaatse bij Someren-Heide (4exx) , op het Soerendonks-Goor (15exx) , en op het Beuven (51exx , waaronder 7 juv.) . Wilde zwanen waren terplaatse bij Someren-Eind (4exx) , op het Soerendonks-Goor (2exx) , bij Leenderstrijp (4exx) , en vlogen over de Strabrechtse-Heide (2exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (7exx) . Toendrarietganzen vlogen over telpost-Loozerheide (45exx) , en waren terplaatse bij Someren-Heide (ca. 50exx) , bij Someren-Eind (ca.150exx) , op het Beuven (239exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (2exx) . Taigarietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (2exx , en vielen in op het Beuven) . Kolganzen waren aanwezig bij Someren-Heide (1ex) , en op het Beuven (3exx) . Een Smient was aanwezig op de Zinkplas (1vr) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (mn+vr) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers werden gezien op het Beuven (3mn+9vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (5mn+3vr) , en vlogen over telpost-Loozerheide (4vr) . Een Blauwe kiekendief vloog over telpost-Loozerheide (1 ad vr) . Een Slechtvalk was aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (1ex) . Een Pontische meeuw werd gezien op de Zinkplas (1ad) . Een IJsvogel werd gezien in Helmond (1ex) . Waterpiepers vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) , en waren aanwezig bij het Beuven (2exx) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (4exx) . Goudvinken werden gezien op de Patersgronden (4exx) .


Kleine zwaan-Soerendonk 08-12-2008 ( Rob Bouwman )

zondag 7 december

Een Roerdomp was aanwezig bij de Zinkplas (1ex) . Grote zilverreigers werden gezien bij Valkenswaard (3exx) , bij het Beuven (2exx) , bij het Grafven (2exx) , bij de Keijenhurk-Landschotse-Heide (2exx) , bij de Zinkplas (1ex) , op de lage Velden , dit is ten oosten van de Landschotse-Heide (1ex) , bij Hoogeloon (1ex) , langs de Groote-Beerze bij Casteren (1ex) , op de Jansborg-Leenderstrijp (1ex) , en bij het Soerendonks-Goor (23exx-slaapplaats). Kleine zwanen waren terplaatse tussen Sterksel en Maarheeze (48exx) , op de Keijenhurk-Landschotse-Heide (14exx) , en op de Lage Velden , dit is ten oosten van de Landschotse-Heide (20exx , met hieronder waarschijlijk de Keijenhurk-groep) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (2exx) , en langs de Vlaamseweg-Sterksel (2exx , mogelijk dezelfde exx als van het Soerendonks-Goor) .


Wilde zwaan-Soerendonks-Goor 07-12-2008 ( Hennie Lammers )

Rietganzen vlogen over de Zinkplas (82exx) . Kolganzen waren aanwezig bij het Soerendonks-Goor( 8exx) , en vlogen over de Zinkplas (1ex , tussen de Rietganzen ) .Een Bergeend was aanwezig op de Ringselvennen (1ex) . Smienten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (34exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (mn+vr) . Een Krooneend was aanwezig op de Zinkplas (1mn) .  Brilduikers waren aanwezig op de Cote d,Or (3mn+2vr) . Een Blauwe kiekendief werd gezien op de Gastelse-Heide (1mn) . Slechtvalken waren aanwezig op de Loozerheide/Zinkplas (2exx) . Pontische meeuwen werden gezien op de Zinkplas (1ad ) , en langs de Zuid-Willemsvaart bij Helmond (1ad ) . Een Geelpootmeeuw werd gezien op de Zinkplas (1ad ) . Een Kerkuil werd gezien in Helmond (1ex) . IJsvogels werden gezien bij Valkenswaard (2exx) , bij de Ringselvennen (1ex) , bij de Zinkplas (1ex) , en bij de High Tech Campus-Eindhoven (1ex) . Een Kuifleeuwerik was weer aanwezig op het Centraal-Station te Eindhoven (1ex) . Waterpiepers werden gezien bij Valkenswaard (3exx) , en bij de Zinkplas (1ex) . Grote gele kwikstaarten werden gezien bij Valkenswaard (2exx) , en in Gestel-Eindhoven (1ex) .Baardmannen werden gezien bij Bergeijk (1mn+1vr) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (1ex) , op de Cartier-Heide (2exx) , bij Valkenswaard (1ex) , op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) , en bij de Ringselvennen (1ex) . Een Barmsijs vloog over Valkenswaard (1ex) . Een Kruisbek vloog over Valkenswaard (1ex) . Goudvinken werden gezien op de Gastelse-Heide (1ex) , en op de Landschotse-Heide (1ex) .


Baardman (man + vrouw)-Bergeijk 07-12-2008 ( Alie Bergsma )

 

zaterdag 6 december

Grote zilverreigers werden gezien bij de Waterzuivering te Hapert (2exx)  , op de Paardse-Heide te Netersel (1ex) , in het dal van de Kleine Beerze , tussen Vessem en Middelbeers (1ex) , op de Langakkers-Leende (1ex) , bij het Soerendonks-Goor (1ex) , langs de Paaldijk-Soerendonk (1ex) , bij het Grafven (2exx) , overviegend over de Strabrechtse-Heide (1ex) , en bij de Flaes-Mispeleindse-Heide (7exx-slaapplaats) . Een Blauwe kiekendief werd gezien op de Langakkers-Leende (1mn) . Een Bokje werd gezien bij het Groot-Meer te Vessem (1ex) . Een Witgat was aanwezig bij de Waterzuivering te Hapert (1ex) . IJsvogels werden gezien bij het Groot-Meer te Vessem (1ex) , bij de Waterzuivering te Hapert (1ex) , en op de Plateaux (1ex) . Kuifleeuweriken werden gezien op het Centraal-Station-Eindhoven-Centrum (1ex) , en op de Kempen-Campus-Veldhoven (1ex) Een Waterpieper werd gezien in Gijzenrooij-Geldrop (1ex) . Grote gele kwikstaarten werden gezien bij de Waterzuivering te Hapert (2exx) . Een Klapekster was aanwezig op de Strabrechtse-Heide (1ex) . Barmsijzen vlogen over Gestel-Eindhoven (15exx) . Een Kruisbek werd gezien bij het Groot-Meer te Vessem (1ex) . Goudvinken werden gezien in Geldrop (1ex) , en in een tuin in Leende (1ex) . Appelvinken werden gezien in Geldrop (1ex) , en in Gestel-Eindhoven (4exx) .

vrijdag 5 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (20exx , slaapplaats) , en in de Dommelbeemden-Veldhoven (1ex) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (43exx , waaronder 9 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (2exx) .  Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (.291exx , waaronder een ex met een gele halsband met de tekens Z14) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (7exx) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (2mn+8vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (3mn) . Een Houtsnip werd gezien op telpost-Strabrecht (1ex) . Een late Roodborsttapuit werd gezien op telpost-Strabrecht (1mn) . Een Tjiftjaf werd gezien op telpost-Strabrecht (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (3exx) . Barmsijzen vlogen over Geldrop (2exx) . Een Goudvink vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Appelvinken werden gezien in Gedrop (1ex) , en in Helmond (3exx) .     

donderdag 4 december

 Kleine zwanen waren aanwezig bij het Turfven-Sterksel (34exx) . Wilde zwanen waren aanwezig bij het Turfven-Sterksel (2exx) . De Kuifleeuwerik was ook vandaag weer aanwezig op het terrein van de Kempen Campus-Veldhoven (1ex)  .

woensdag 3 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (4exx) , bij het Soerendonks-Goor (4exx) , bij de Zinkplas (1ex) , en in een weiland langs het Wagenbroeksloopje te Casteren (1ex) . Rietganzen vlogen over de Kanaaldijk-Noord-Eindhoven (ca.40exx) . Pijlstaarten waren aanwezig op het Soerendonks-Goor (1 koppel ) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (10exx) , op de Cote d,Or (5exx) , en op het E3 strand-Eersel (7exx) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (5exx) . Een Pontische meeuw werd gezien bij de Zinkplas (1 ad ) . Kuifleeuweriken werden gezien op het Centraal-Station-Eindhoven-Centrum (1ex) , en op de Kempen-Campus-Veldhoven (1ex) . Waterpiepers waren aanwezig bij Aqua-Best (1ex) , en bij de Zinkplas (1ex) . Een Klapekster werd gezien bij het Beuven (1ex) . Een Barmsijs vloog over het Soerendonks-Goor (1ex) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-Noord (6exx) .


Kuifleeuwerik-Veldhoven 03-12-2008 ( Wil Smets )

dinsdag 2 december

Grote zilverreigers waren aanwezig bij het Beuven (20exx , slaapplaats) . Kleine zwanen waren aanwezig op het Beuven (45exx , waaronder 10 juv.) . Wilde zwanen waren aanwezig op het Beuven (2exx) . Rietganzen vlogen over telpost-Strabrecht (11exx) . Toendrarietganzen waren aanwezig op het Beuven (ca.250exx , waaronder een ex met een gele halsband met de tekens Z14) . Kolganzen waren aanwezig op het Beuven (5exx) . Een hybride Kuif X Tafeleend was aanwezig op het Beuven (1mn) . Brilduikers waren aanwezig op het Beuven (3mn+7vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (5mn) , en vlogen over telpost-Strabrecht (1mn+1vr) . IJsvogels werden gezien in de omgeving van de High Tech Campus (Nat. Lab.) (2exx) . Waterpiepers waren aanwezig bij het Beuven (3exx) , en vlogen over telpost-Strabrecht (1ex) . Een Klapekster werd gezien in de omgeving van het Grafven (1ex) . Barmsijzen vlogen over telpost-Strabrecht (7exx) . Een Goudvink vloog over telpost-Strabrecht (1ex) . Appelvinken werden gezien in Eindhoven-Noord (10exx) , en vlogen over Gestel-Eindhoven (3exx) .

maandag 1 december

Grote zilverreigers werden gezien op de Strabrechtse-Heide (6exx) , en bij het Soerendonks-Goor (4exx) . Kleine zwanen werden gezien , overvliegend over de Strabrechtse-Heide (22exx , 19+3) . Wilde zwanen waren anwezig op het Beuven (2exx) . Een Brilduiker was aanwezig op het Beuven (1vr) . Grote zaagbekken waren aanwezig op het Beuven (2mn) . Blauwe kiekendieven werden gezien , jagend bij het Soerendonks-Goor (1 onv. mn) , en overvliegend bij de Zinkplas (1 ringstaart) . Een Pontische meeuw was aanwezig bij de Zinkplas (1 ad ) . Een Kerkuil werd gezien in Eindhoven-Noord (1ex) . Een IJsvogel werd gezien bij de Karpendonkse plas-Eindhoven (1ex) . Klapeksters waren aanwezig op de Strabrechtse-Heide (1ex) , en op het Kranenveld-Soerendonk (1ex) . Barmsijzen vlogen over de Strabrechtse-Heide (2exx) .


Steenuil-Sterksel 01-12-2008 ( Rob Bouwman )